Γνωρίζοντας τις τουλίπες


πολύχρωμες τουλίπεςΗ τουλίπα είναι αγαπημένο φυτό, με πολλούς θαυμαστές και λάτρεις σε όλο τον κόσμο.
Απλή, λιτή και όμορφη, διακοσμεί το χώρο μας και ομορφαίνει τη διάθεσή μας.
Η ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων στα άνθη της τουλίπας είναι εντυπωσιακή: όλες σχεδόν οι αποχρώσεις σε λευκό, κρεμ, κίτρινο,  πορτοκαλί, μωβ, κόκκινο, μπορντώ, λιλά, βιολετί, ροζ, δίχρωμες  κ.τ.λ..
Το χρώμα της εξωτερικής πλευράς των πετάλων  μπορεί να είναι διαφορετικό με εκείνο της εσωτερικής. Τα πέταλά της μπορούν να είναι δίχρωμα.
Υπάρχουν γενότυποι τουλίπας στους οποίους το χρώμα αλλάζει. Τέλος υπάρχουν και κάποιες αρωματικές τουλίπες, αλλά σε μικρό αριθμό γενοτύπων.
Ιδιαίτερα είναι και τα φύλλα της, το χρώμα των οποίων ποικίλει από πολύ λαμπερό στο λιγότερο λαμπερό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ορισμένα στίγματα με πιο βαθύ πράσινο χρώμα.
Η τουλίπα έχει ύψος 20-40 εκ , αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που το ύψος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 70εκ. 

Λίγα λόγια για την ιστορία της τουλίπας
Η τουλίπα είναι φυτό που ανήκει στην  οικογένεια των Liliaceae. Στο γένος αυτό υπάγονται 100 περίπου είδη βολβωδών φυτών, τα οποία προέρχονται από  την Ευρώπη, την Δυτική και Κεντρική Ασία αλλά και την Βόρεια Αφρική. Από τα είδη Tulipa gesneriana, Tulipa kaufmanniana, Tulipa fosteriana, Tulipa greigi και άλλα, έχουν προέλθει οι 3000 ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα.

Η τουλίπα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ολλανδία το 1593 και από τότε έχει γίνει ένα σύμβολο για τη χώρα. Η Ολλανδία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή και την πιο οργανωμένη παραγωγή τουλίπας στον κόσμο. Εκεί,  παράγονται κάθε χρόνο 3.000.000 τουλίπες,  το 60% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Στην αρχή η τουλίπα ήταν κάτι σπάνιο που μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν. Τόσο σπάνιες και τόσο όμορφες ήταν που οι πλούσιοι εκλιπαρούσαν για να τις αποκτήσουν. Οι τουλίπες έγιναν ένα σύμβολο πλούτου και οι πλούσιοι Ολλανδοί, οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες και οι νεόπλουτοι έμποροι έπρεπε να τις έχουν! Μία αγοραστική μανία αναπτύχθηκε. 
Η τουλίπα στο βάζο μας:
Τα κομμένα άνθη μπορούν να διατηρηθούν στους 20ο C σε ελεγχόμενες συνθήκες από 4-11 ημέρες.
Η τουλίπα στον κήπο μας
Η τουλίπα θεωρείται σχετικά «εύκολο» φυτό και έτσι μπορούμε εύκολα να την φυτεύουμε στον κήπο μας. Η κατάλληλη περίοδος  φύτευσης είναι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
οι τουλίπες στον κήποΒάζουμε το βολβό με τη μύτη προς τα πάνω και το πλατύ μέρος προς τα κάτω, χωρίς να αφαιρέσουμε το σκληρό περίβλημά τους, γιατί τους βοηθά να αμυνθούν στα παράσιτα. Καλύπτουμε με χώμα μέχρι το σημείο που οι μύτες του βολβού εξέχουν λίγο  από το χώμα. Το ιδανικό σημείο φύτευσης μια θέση με  σκιά και προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους. Αποφεύγουμε τις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και κυρίως τον μεσημεριανό ήλιο. Από την άλλη το κρύο είναι ευεργετικός παράγοντας για μία  εντυπωσιακή άνθηση.
Ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα. Δεδομένου ότι το φυτό αναπτύσσεται το χειμώνα, θα χρειαστούν λίγα ποτίσματα.
Η άνθιση έρχεται από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο ανάλογα την ποικιλία. Η διάρκεια ανθοφορίας της είναι 15-20 μέρες. 
Μετά την ανθοφορία
Αφού τελειώσει η ανθοφορία των βολβών, συνεχίζουμε να ποτίζουμε για 2-6 εβδομάδες ή καλύτερα μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα μόνα τους. Αυτό το διάστημα ο βολβός μαζεύει δύναμη για να μπορέσει να ξανανθίσει τον επόμενο χρόνο. Όταν το πάνω μέρος του φυτού ξεραθεί, ξεφυτεύουμε προσεκτικά το βολβό και κόβουμε το βλαστό του 2εκ πάνω από τη μύτη του βολβού, πλένουμε και στεγνώνουμε το βολβό για λίγες μέρες και στη συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό χώρο  μέχρι την άνοιξη που θα τους ξαναφυτέψουμε. 
Εναλλακτικά  οι βολβοί μπορούν  να παραμείνουν και στο χώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ξαναβλαστήσουν το φθινόπωρο. 

Καλή σας επιτυχία!!!

Σχόλια