Κάκτος, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!


Ο κάκτος είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που όχι μόνο δεν χρειάζεται πολύ φροντίδα αλλά δίνει φρεσκάδα και ζωντάνια στον χώρο και προσφέρει πολύ ωραίες διακοσμητικές λύσεις. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι έχει τόσο μεγάλη διάρκειας ζωής που άνετα μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη μέλος της οικογένειας μαζί με ένα κατοικίδιο.
Το όνομα «κάκτος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Κάκτος», που σημαίνει «ακανθώδες φυτό».
κάκτοι ανθεμιο
Ένα φυτό με την δική του ιστορία
Οι κάκτοι  προέρχονται από Βόρεια και Νότια Αμερική, με μεγάλη συγκέντρωση στο Μεξικό, ενώ κάποια είδη ευδοκιμούν και στην Αφρική.
Το φυτό αυτό έχει την μοναδική ιδιότητα να αναπτύσσεται σε περιοχές με θερμές και ξηρές συνθήκες και έχει προσαρμοστεί ώστε να καταφέρνει να επιβιώνει και να αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες. Οι κάκτοι έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν την υγρασία στο παχύ σαρκώδη κορμό τους και στα κοτσάνια τους, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενές από τις οποίες αντλούν την απαραίτητη υγρασία  σε περιόδους ξηρασίας. Έχουν επίσης πολύ ισχυρές ρίζες που βοηθούν στην επιβίωσή τους. Στην επιφάνεια του κάκτου υπάρχει ένα στρώμα κεριού, ώστε να ελαχιστοποιείται η εξάτμιση νερού. Οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα αλλά αγκάθια, τα οποία τους προστατεύουν από τα φυτοφάγα ζώα. Επειδή δεν έχουν φύλλα, η φωτοσύνθεση γίνεται από τον βλαστό τους.
Ο πιο γνωστός ίσως κάκτος είναι ο Echinocactus, έχει σφαιρικό σχήμα, περιλαμβάνει 6 είδη και είναι ο κάκτος που συναντάμε στα περισσότερα  σπίτια και αυλές. Άλλα γνωστά είδη κάκτου είναι τα Ferocactus, Gymnocalycium, Opuntia και μαμιλάρια. Η γκάμα των κάκτων είναι τεράστια, μέσα στην οποία περιλαμβάνονται μικρά και διακριτικά φυτά αλλά και μεγάλα, επιβλητικά είδη.
Φροντίζοντας έναν κάκτο
Οι κάκτοι είναι πολύ εύκολοι στην φροντίδα. Για να ανθίσουν με επιτυχία κάθε χρόνο, είναι καλύτερο να του δίνετε  περισσότερο νερό το καλοκαίρι και λιγότερο τον χειμώνα. Αυτό εξαρτάται εν μέρει και από το είδος και το μέγεθος του φυτού.
Να θυμόσαστε ότι δεν χρειάζονται πολύ νερό και να αφήνετε το χώμα να στεγνώνει πριν το επόμενο πότισμα.
Αν υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, τοποθετήστε τα φυτά σε ασφαλές μέρος.
cactus anthemion

Διακόσμηση με στυλ
Οι διακοσμητικές ιδέες που μας δίνουν είναι ιδιαίτερες και πρωτότυπες.
Καταρχήν ένας κάκτος από μόνος του ίσως δεν είναι αρκετός. Αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι όμορφο και ξεχωριστό καλύτερα να συνδυάσετε διάφορα είδη και μεγέθη. Προσθέστε δαντελένιες πινελιές στις γλάστρες και δημιουργήστε vintage λύσεις για τον χώρο σας.
Ο κάκτος μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στον κήπο σας, στο σπίτι σας ακόμα και στον χώρο εργασίας σας.
Συνδυάστε τον κάκτο με διάφορα υλικά, σχήματα, χρώματα  και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Αντί για  γλάστρες επιλέξτε τσάντες βαμμένες σε έντονα χρώματα και «ζωγραφίστε».
Συνδυάστε γλαστράκια με κάκτους και πράσινα ή κίτρινα λεμόνια σε διάφανες γυάλες. Πολύ απλή και εύκολη ιδέα.
Δημιουργήστε ξεχωριστές συνθέσεις στους τοίχους με γλαστράκια με  διάφορα είδη από κακτάκια.
Ακόμα και για δώρο είναι μια καλή επιλογή, αφού το φυτό θα παραμείνει στον αποδέκτη για πολύ καιρό.
Όποιο είδος κάκτου και αν θέλετε για το σπίτι, το γραφείο ή τους αγαπημένους σας στο anthemionflowers.com θα το βρείτε. Επισκεφθείτε το online ανθοπωλείο μας και γνωρίστε τις προτάσεις μας.

Σχόλια