Παιώνια, στο βάζο, στον κήπο ή στο μπαλκόνι! Υπέροχη παντού!


Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πανέμορφη παιώνια. Αυτή η απαράμιλλη φυσική ομορφιά μπορεί να λάμψει στο βάζο σας ή στον κήπο σας. Μπορεί επίσης να στολίσει την εκκλησία την ημέρα του γάμου σας ή να συνθέσει τη νυφική σας ανθοδέσμη. Επιλέξτε την μόνη της ή με άλλα άνθη, όπως τουλίπες και τριαντάφυλλα David Austin.
Η παιώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος, δηλαδή φυλλοβόλο φυτό, με βασική περίοδο ανθοφορίας τους μήνες Απρίλιο με Ιούνιο. Σαν φυτό είναι χαρισματικό. Το ύψος της στις συνθήκες της χώρας μας, κυμαίνεται από τα 50-60 εκατοστά μέχρι και το 1.5 μέτρο. Τα φύλλα της είναι σκληρά, γυαλιστερά και αρκετά μεγάλα, σε έντονο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του φυτού είναι έχουν και αυτά εντυπωσιακό μέγεθος, με διάμετρο μέχρι και τα 10 εκατοστά.
Τα χρώματα και τα σχήματα της παιώνιας ποικίλουν. Υπάρχουν περισσότερες από 1000 διαθέσιμες ποικιλίες σε πολλά σχήματα και χρώματα, με μονά ή διπλά πέταλα. Μεγάλη είναι και γκάμα χρωμάτων που μας προσφέρει η σαγηνευτική παιώνια, όπως το απαλό κίτρινο, το κλασικό λευκό, το ρομαντικό ροζ ή το εντυπωσιακό σκούρο κόκκινο. Αλλά και το άρωμά της δεν περνά απαρατήρητο καθώς είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και όμορφα γλυκό!
Η προέλευση της παιώνιας
Μας ήρθε στην Ευρώπη το 1784, αλλά στην Κίνα και την Ιαπωνία την απολάμβαναν από πολύ νωρίτερα. Εκεί η παιώνια καλλιεργήθηκε όχι μόνο για τα λουλούδια της, αλλά κυρίως για τις ρίζες της. Σύμφωνα με τους Κινέζους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πυρετού και του θρόμβου στο αίμα.
Οι αξίες και οι συμβολισμοί της παιώνιας είναι και αυτές από τις πιο σημαντικές που συναντάμε. Η παιώνια συνδέεται με την αγάπη, την ευτυχία και την υγεία. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η παιωνία επιλέγεται πολύ συχνά σαν βασικό λουλούδι σε γαμήλιους στολισμούς και νυφικά μπουκέτα.
H Φροντίδα της παιώνιας στο βάζο σας
Σε καθαρό βάζο προσθέστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετήστε τα στελέχη της παιώνιας, τα οποία θα πρέπει να έχετε κόψει διαγώνια με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάζο με τα μπουκέτο σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τα φρούτα.

Φροντίδα της παιώνιας στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας
Η παιώνια καλλιεργείται σε κήπους εδώ και 600 χρόνια.  Μάλιστα το φυτό μπορεί να επιβιώσει για περισσότερα από 50 χρόνια. Για αυτό πριν την φυτέψετε επιλέξτε το σημείο με προσοχή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Να ξέρετε ότι στις παιώνιες δεν αρέσουν οι συχνές μεταφυτεύσεις. Από τη στιγμή που θα προσαρμοστούν στον χώρο που θα τους δώσετε έχουν τη προδιάθεση να μείνουν εκεί για πολλά χρόνια.
λουλουδια της άνοιξης
Αν φυτευτούν ομαδικά στον κήπο, σχηματίζουν χαμηλούς, σχεδόν ακανόνιστους πολύχρωμους φράχτες ή φυσικά χωρίσματα. Μεμονωμένα μπορεί να φυτευτούν σε γωνίες ή σε άλλα σημεία του κήπου. Όταν οι παιώνιες είναι σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να έχουν διάμετρο μέχρι ένα μέτρο, γι' αυτό είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσετε αρκετό χώρο. Θα πρέπει να τις φυτέψετε μακριά από μεγάλα δέντρα ή θάμνους γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος, με αποτελέσματα να μην μπορούν να σας χαρίσουν πλούσια ποιοτικά άνθη.

Το ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξη και ανθοφορία της παιώνιας
Οι παιώνιες προτιμούν τα κλίματα με λίγο κρύο, γιατί τις βοηθάει στην ανθοφορία. Προτιμούν επίσης ηλιόλουστα σημεία αλλά μπορούν να επιβιώσουν και σε ημισκιερό περιβάλλον. Χρειάζονται προστασία από τον παγετό και τον ψυχρό αέρα τον χειμώνα
Το κατάλληλο έδαφος είναι σημαντικό
Οι παιώνιες χρειάζονται υγρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH εδάφους (pH 7.0) ή ελαφρώς όξινο. Αν τις τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας επιλέξτε μεγάλες γλάστρες και τοποθετήστε τις έτσι ώστε το φυτό σας να αερίζεται καλά και να το βλέπει ο ήλιος.

Πότισμα
Χρειάζονται τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Ο Πολλαπλασιασμός της παιώνιας
Η καλύτερη εποχή φύτευσης ή μεταφύτευσης της παιώνιας είναι νωρίς το φθινόπωρο αλλά μπορεί να γίνει και την άνοιξη. Η φθινοπωρινή φύτευση βοηθάει τα φυτά να προσαρμοστούν από νωρίς στο έδαφος, πριν έρθει ο χειμώνας, και να σας χαρίσουν άνθη από τον πρώτο κιόλας χρόνο.
Ο πιο γνωστός τρόπος πολλαπλασιασμού της παιώνιας είναι όχι τόσο με τον σπόρο, αλλά κυρίως με της διαίρεση του ριζώματός τους. Η διαίρεση των ριζωμάτων γίνεται εύκολα, χωρίζοντας το ρίζωμα σε μικρότερα μέρη, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν οφθαλμό. Η διαδικασία είναι απλή, βγάζουμε από το έδαφος το φυτό, κρατώντας τις ρίζες και ένα μέρος του χώματος. Κατόπιν κόβουμε με ένα μαχαίρι τις ρίζες που έχουν ένα ή δύο νέα βλαστάρια και τις μεταφυτεύουμε σε κάποιο άλλο σημείο του κήπου ή στη γλάστρα.

μπουκέτα  παιώνιες ανθεμιον
Η τρύπα όπου θα φυτευτούν θα πρέπει να έχει το λιγότερο 45 - 50 εκατοστά βάθος και 45 - 50 εκατοστά διάμετρο. Στο κάτω μέρος της τρύπας προσθέστε ένα στρώμα με κάποιο οργανικό υλικό, όπως κομπόστα χώματος ή κοπριά. Μισή κούπα από ένα καλό λίπασμα (όχι χημικό) πλούσιο σε φωσφόρο, θα μπορούσε να αναμιχθεί επίσης με το πρώτο στρώμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ρίζωμα με τρόπο ώστε τα μάτια να κοιτούν προς τα επάνω. Απλώστε τις ρίζες προς τα έξω ομοιόμορφα. Ποτίστε με επιμέλεια. Σκαλίστε το έδαφος γύρω από τις ρίζες, συμπληρώστε με νέο χώμα μέχρι να γεμίσει η τρύπα, και μετά ποτίστε ξανά.
Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το φύτεμα, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια δεν βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά γιατί διαφορετικά η παιώνιά σας μπορεί να μην ανθίσει.  Αν οι παιώνιες είναι μεγαλωμένες σε γλάστρα, φυτέψτε τις στο ίδιο βάθος με πριν.
Οι δενδρώδεις παιώνιες πολλαπλασιάζονται επίσης και με εμβολιασμό.

Να ξέρετε και να μην ανησυχήσετε: Εάν φυτέψετε την παιώνια άνοιξη σε κήπο είναι πιθανό να μην ανθίσει για ένα - δύο χρόνια. Όμως οι παιώνιες που θα φυτευτούν νωρίς την άνοιξη σε γλάστρα, μπορούν ν’ ανθίσουν από τον πρώτο χρόνο.

 Αν σκέφτεστε τι λουλούδια θα φυτέψετε στον κήπο ή στις γλάστρες στο μπαλκόνι σας, οι παιώνιες είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή που δεν συναντάτε συχνά και δεν διακοσμεί απλά τον χώρο σας, τον στολίζει, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα γλυκό και ανατρεπτικό ταυτόχρονα. Αν πάλι θέλετε μια κομψή επιλογή για να στολίσετε το βάζο σας η παιώνια είναι η πρόταση μας. Επισκεφθείτε το anthemionflowers.com για να επιλέξετε το μπουκέτο σας!





Σχόλια