Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αλόη, το φυτό θαύμα (μέρος β)!

Αλόη, ένα φυτό με πραγματικά θαυματουργικές ιδιότητες που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Κάποια στιγμή θα καείτε, θα κοπείτε ή θα τραυματιστείτε. Η αλόη και το διάσημο τζέλ της θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε μικρό ή μεγάλο δερματικό πρόβλημα.
Για αυτό, το φυτό της αλόης  πρέπει να είναι διαθέσιμο πάντα στο σπίτι σας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να σας προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
Για να σταθεί δίπλα σας όταν το χρειαστείτε πρέπει και εσείς με τη σειρά σας να το φροντίζετε ώστε να παραμένει  πάντα δροσερό και έτοιμο να σας χαρίσει πλουσιοπάροχα τον θαυματουργό τζελ του.
Δεν ξέρετε πώς να φροντίσετε την αλόη και να τη διατηρήσετε πάντα διαθέσιμη για ώρα ανάγκης;
Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές και Tips που θα σας βοηθήσουν .
Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μοναδικός εχθρός της αλόης είναι το σαλιγκάρι. Το σαλιγκάρι όταν βρεθεί πάνω στα φύλλα της αλόης , δημιουργεί πληγή στο φυτό και το τραυματίζει.  Κατά τα άλλα, η φροντίδα της είναι απλή.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η αλόη χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, αλλά αυτό δεν ισχύει.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως Ιούλιο &  Αύγουστο, συνιστούμε πότισμα, με μικρή ποσότητα νερού, κάθε 3 ημέρες. Αν δεν καταφέρετε να το ποτίζετε τόσο συχνά, η αλόη σας δεν θα πεθάνει, αλλά θα πάρει ένα περίεργο καφετί χρώμα. Ταυτόχρονα να ξέρετε ότι αν δεν ποτίζετε συχνά και σωστά, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη της και ίσως παράγει λιγότερες παραφυάδες. Κρατήστε αρκετό χρόνο ανάμεσα στα ποτίσματα, ώστε το χώμα να στεγνώνει. Το χώμα πρέπει να δείχνει στεγνό στην επιφάνεια του αλλά να είναι και ελαφρώς υγρό όταν βάλουμε το δάχτυλο μας σε βάθος 5 περίπου εκατοστών.
Και μην ξεχνάτε η γλάστρα συγκρατεί πολύ περισσότερο νερό από το απλό χώμα στον κήπο. Άρα, η αλόη στη γλάστρα χρειάζεται λιγότερο νερό και η αλόη στον κήπο περισσότερο.  
Προσέξτε: Το υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει την ρίζα του φυτού της αλοής. Αν δείτε τις ρίζες της να σαπίζουν, αφαιρέστε το φυτό από το χώμα, κόψτε το σάπιο κομμάτι και  αφήστε την στον ήλιο για 2 με 3 ημέρες.  
ΧΩΜΑ
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να ευδοκιμήσει το φυτό είναι το έδαφος που θα το φιλοξενήσει. Επιλέξτε χώμα που να αποστραγγίζεται γρήγορα και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να τη φυτέψετε.

Η αλόη σε γλάστρα
Επιλέξτε  αμμώδες ή αρκετά πορώδες χώμα. Το ιδανικό χώμα για την αλόη είναι ελαφρά όξινο και με άφθονα θρεπτικά συστατικά.
Γεμίστε τη μισή γλάστρα, με το συνιστώμενο χώμα, ή  με  κανονικό, κοινό χώμα για φυτά, και την άλλη μισή με τύρφη. Για να διευκολύνετε την αποστράγγιση του νερού, τοποθετείστε  χαλίκια στη βάση,  σε πάχος περίπου 3 εκατοστών.
Τοποθετήστε τη γλάστρα σε κάποιο σημείο με πολύ φως, που να μην το βλέπει όμως απευθείας ο ήλιος και με αρκετό αέρα. Για την αλόη, ο αέρας είναι πολύ ευεργετικός γιατί της χαρίζει δύναμη. Ωστόσο, αποφύγετε τους δυνατούς ανέμους γιατί μπορεί να τραυματίσουν  τον βλαστό της.
 Η αλόη στον κήπο
Επιλέξτε ένα άνετο, ευάερο και ευήλιο σημείο και φυτέψτε την αλόη σας σε απόσταση ενός μέτρου  από τα άλλα φυτά.  Η αλόη δεν πρέπει να στριμώχνετε.
Η αλόη αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά αν αυτές διατηρούνται για πολύ καιρό μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξή της.
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται τη συγκέντρωση νερού κατά τις εποχές των βροχών, για αυτό επιλέξτε επικλινές έδαφος ή φυτέψτε το φυτό σε ένα μικρό ή μεγάλο ύψωμα.
Και μην ξεχνάτε: Η καλύτερη εποχή του χρόνου για μεταφύτευση είναι κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
 Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη της αλόης είναι μεταξύ 20 και 25 C.
Η φύτευση του φυτού καλό είναι να γίνεται την Άνοιξη, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Για την φροντίδα της αλόης,  η σωστή λίπανση είναι πολύ σημαντική. Το έδαφός της πρέπει να λιπαίνεται ακόμη και κατά τη φύτευση. Προτιμήστε βιολογικά λιπάσματα  με μικρή περιεκτικότητα σε άζωτο.
Αν καλλιεργείτε το φυτό για φαρμακευτικούς σκοπούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λιπάσματα με χημικά. Η καλύτερη λίπανση γίνεται με στάχτη ή με νερό, στο οποίο έχετε βράσει λαχανικά ή όσπρια. Υπάρχουν πάντως διαθέσιμα και ειδικά βιολογικά λιπάσματα σε υγρή μορφή.
Για να την λιπάνετε καθώς την φυτεύετε,  η ιδανική ποσότητα είναι περίπου μια χούφτα κοπριά, την οποία ανακατέψτε με το υπόλοιπο χώμα.
Και μην ξεχνάτε: Η αποφυγή πολλαπλασιασμού των ζιζανίων είναι εξίσου σημαντική με τη λίπανση. Απομακρύνετε τακτικά τα ζιζάνια. Για να μην τραυματίσετε την αλόη είναι προτιμότερο να ξεριζώνετε τα ζιζάνια με το χέρι, χωρίς ειδικά εργαλεία ή ζιζανιοκτόνα.
ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ 
Η αλόη ανθοφορεί μία ή δύο φορές το χρόνο. Καλό είναι να κόβετε τα άνθη, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υβριδικά φυτά, λόγω της επικονίασης με άλλα είδη, με αποτέλεσμα να σας προσφέρει  τελικό προϊόν κατώτερης ποιότητας και χωρίς τις απαραίτητες θεραπευτικές ιδιότητες.
Αν και εσείς θέλετε να αποκτήσετε μια αλόη, στο online ανθοπωλείο μας θα βρείτε διαθέσιμα φυτά σε διάφορα μεγέθη και ποικιλίες. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο σπίτι είναι η αλόη βέρα barbadensis miller και η Aloe arborescens. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικά φυτά και μπορούν να φυτευτούν σε κήπο ή και σε μια μεγάλη γλάστρα. Και τα δύο είδη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι εύκολα στη φροντίδα.
Η αλόη είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα δώρου σε φίλους και αγαπημένους. Επιλέξτε το δώρο σας Online στο www.anthemionflowers.gr και εμείς θα αναλάβουμε την αποστολή της στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου