Χρόνια πολλά μαμά!!!! Χρόνια πολλά μπαμπά!!!!


Mητέρα, ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος για κάθε παιδί και ενήλικα, ο άνθρωπος που είναι δίπλα μας κάθε σημαντική ή ασήμαντη στιγμή, που μας δίνει δύναμη, ενέργεια, ζωή. Τη μητέρα την τιμάμε κάθε μέρα με την αγάπη μας και την  ευγνωμοσύνη μας για όσα μας έχει προσφέρει αλλά υπάρχει και μια πιο ειδική, μια πιο επίσημη ημέρα για να την τιμήσουμε κάνοντάς την να νιώσει περήφανη και χαρούμενη.  Είναι η επίσημη γιορτή της μητέρας  ή ημέρα της μητέρας, η οποία είναι μια  κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή στις ΗΠΑ και οφείλεται στην έμπνευση της
ανθέμιο λουλούδια
Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για την καθιέρωση μια επίσημης γιορτής. Η προσπάθειά της είχε μεγάλη επιτυχία και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα. Σαν ημέρα εορτασμού ορίστηκε η δεύτερη Κυριακή του Μάη.
H Jarvis επέλεξε ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας τα λευκά γαρύφαλλα, τα αγαπημένα λουλούδια της μητέρας της. Το λευκό του χρώμα του γαρύφαλλου συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης ενώ το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της. 
Παρόλα αυτά, αναφορά για την γιορτή της μητέρας υπάρχει και στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν η γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. 
Στις μέρες μας πάντως η γιορτή της μητέρας έχει επικρατήσει διεθνώς, τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Την συγκεκριμένη ημέρα πολλές  ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζουν και τιμούν τη μητέρα. Μικροί και μεγάλοι προσφέρουν στη μητέρα τους λουλούδια κάθε είδους, όπως τριαντάφυλλα, τουλίπες, γαρδένιες κ.α. Ένα όμορφο μπουκέτο με λουλούδια είναι ο πιο γλυκός και ευγενικός τρόπος να πείτε «ευχαριστώ» στη γυναίκα που  όχι μόνο  δίνει ζωή αλλά εμπνέει και για τη ζωή, τη μητέρα.


Ζωή δεν δίνει μόνο η μητέρα αλλά και ο πατέρας, ο ήρωας κάθε παιδιού που θα σταθεί δίπλα του κάνοντας κάθε επιθυμία του πραγματικότητα.
Ημέρα του πατέρα ή Γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε στις 19 Ιουνίου 1910. Είναι επίσης μια ετήσια κινητή εορτή, και γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο την δεύτερη ή την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
Η ημερομηνία διαφέρει σε διάφορες χώρες. Στις ΗΠΑ γιορτάζεται την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, στην Αυστραλία την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη ενώ η Εκκλησία τιμά την Ημέρα του πατέρα, κατά την κινητή εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Στην Ελλάδα, η ημέρα γιορτής του Πατέρα έχει οριστεί  η δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές  χώρες. Τη γιορτή την καθιέρωσαν οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) με αφορμή  την απαξίωση  του πατέρα από τη δικαιοσύνη  στα διαζύγια.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα οφείλεται στην Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να τιμήσει όχι μόνο τον δικό της πατέρα,  βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειάς του αλλά και  τους πατεράδες όλου του κόσμου με μια γιορτή ανάλογη με την γιορτή της Μητέρας. 
Έτσι, τη Δεύτερη Κυριακή του καλοκαιριού τιμάμε τον πατέρα ή τον παππού μας και του προσφέρουμε ένα μπουκέτο όμορφα λουλούδια ή κάποιο φυτό μαζί με την αγάπης μας και την ευγνωμοσύνη μας.

Σχόλια