Φροντίδα λουλουδιών το καλοκαίρι


Τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα λουλούδια στον κήπο ή τις γλάστρες μας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Η έντονη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα φυτά μας. Για αυτό πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Η πιο σημαντική καθημερινή κίνηση είναι το πότισμα. Ποτίζουμε καθημερινά, όταν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή, γιατί η έντονη ζέστη θα οδηγεί στην γρήγορη εξάτμιση του νερού. Προτεινόμενες ώρες είναι νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι μια μικρή ποσότητα νερού νωρίς το πρωί και μία δεύτερη ποσότητα  τις βραδινές ώρες. Έτσι, τα φυτά μας θα έχουν την κατάλληλη υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε  αυτόματο πότισμα ρυθμίστε αντίστοιχα τις ώρες ποτίσματος και καλό είναι να ελέγξετε τις μπαταρίες.
Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να αποφεύγουμε τα σοβαρά κλαδέματα, καθώς δεν είναι η κατάλληλη περίοδος λόγω της αυξημένης ζέστης. Απλά καθαρίζουμε τακτικά και με προσοχή τα λουλούδια μας από τα ξερά άνθη και φύλλα. Πολύ σημαντικό είναι να αφαιρούμε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν κοντά στις ρίζες των φυτών μας γιατί απορροφούν το νερό που ρίχνουμε στο φυτό μας.
Αν έχετε χλοοτάπητα (γκαζόν) ποτίστε τον καθημερινά πρωί και απόγευμα, μην ρίχνετε λίπασμα και να τον κουρεύετε τακτικά. Το ιδανικό ύψος για τον χλοοτάπητα  είναι 4 με 5 εκατοστά.

Αν το φυτό ή λουλούδι σας είναι σε γλάστρα τοποθετήστε τη γλάστρα σε σκιερό μέρος.
Και φυσικά πρέπει να οργανωθείτε για να  εξασφαλίσετε τη κατάλληλη φροντίδα για τα φυτά
σας όσο θα λείπετε διακοπές. Το πιο βασικό είναι να τους εξασφαλίσετε τακτικό και σωστό πότισμα. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος  είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος.
Μια άλλη λύση είναι οι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φυτίλι. Από την στιγμή που θα εγκαταστήσετε τέτοιες συσκευές,  μπορείτε να πάτε διακοπές αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες
Πολλοί βάζουν τα φυτά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα. Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Γεμίστε τη μπανιέρα 2-3 πόντους με νερό και θα διατηρηθούν δροσερά για περίπου δύο εβδομάδες.
Τέλος, η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε από κάποιον φίλο ή γείτονα να προσέχει τα φυτά σας, όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά. Μπορείτε να τα μεταφέρετε στο σπίτι του ή να επισκέπτεται εκείνος το σπίτι σας για να τα ποτίζει.
anthemionflowers.gr
Και μην ξεχνάτε πριν φύγετε για διακοπές ποτίστε καλά τα φυτά και λουλούδια σας και αφήστε τα σε σκιερό και δροσερό σημείο, ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Ένα φυτό στους 16C έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27C ή 35C.

 Καλές σας διακοπές!!

Σχόλια